Save the date.

Nationale tuinvogeltelling 2021 van 29 t/m 31 januari a.s..

Kijk voor meer informatie op de site van vogelbescherming:  https://www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/nationale-tuinvogeltelling .

Je kunt alleen tellen in je eigen tuin, maar ook de schoolklas of een groep op de BSO kan meedoen. Hoe dat gaat? Staat allemaal op de site.

Je kunt je zelfs  nu al aanmelden.

En ben je niet zo goed bekend met de tuinvogels? Je kunt je aanmelden voor een gratis online cursus tuinvogels herkennen : https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/online-vogelcursussen/cursus-tuinvogels-in-nederland

Eindejaars plantentelling

ZOEK VAN KERST TOT 3 JANUARI NAAR BLOEIENDE PLANTEN

FLORON organiseert deze winter voor de zevende maal de Eindejaars Plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijk periode: midden in de winter. Van Kerst tot 3 januari gaan plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten. We zijn benieuwd hoeveel verschillende planten er dan nog in bloei staan en welke bloeiende plant het meest wordt gezien. Jij kunt ook meedoen!

We verwachten deze winter aardig wat bloeiende planten te vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van serieuze nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen  voorjaarsbloeiers al te bloeien op zonnige en beschutte plekken, zoals we in eerdere jaren hebben gezien.

Nieuw dit jaar: botanisch stoepkrijten

Iedereen mag weten hoe die planten tussen de stoeptegels heten! Bestel ons gratis botanisch stoepkrijtpakket. We hebben er 200 beschikbaar. Samen met Stoepplantjes van de Hortus Botanicus Leiden schrijven we een prijsvraag uit voor de mooiste stoepkrijtenmomenten op sociale media die voorzien zijn van #stoepplantjes of #plantenjacht.

Doe mee! De regels zijn eenvoudig:

  • Kies een moment van 25 december (Eerste Kerstdag) t/m 3 januari, met goed weer voor een wandeling.
  • Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan (geen tuinplanten). Je hoeft geen aantallen te noteren. Gebruik de zoekkaart hiernaast om planten op naam te brengen.
  • Geef de resultaten door aan FLORON door het meldingsformulier in te vullen. Laat ook zien wat je gevonden hebt op Twitter met #plantenjacht. En deel je mooiste foto’s op onze Facebook-pagina of die van jezelf. Zo maak je andere natuurliefhebbers enthousiast om ook mee te doen.

Bron/tekst: Floron

Op  https://www.floron.nl/plantenjacht is een zoekkaart en invulformulier te downloaden van de meest voorkomende bloeiende plantensoorten in de winter.

Lezing Nico de Haan afgelast

De lezing van Nico de Haan op 30 maart 2020 in het Scagon theater te Schagen gaat niet door. E.e.a. het gevolg van de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus.

Wie al een kaartje had gekocht krijgt het geld terug.

Wij proberen de lezing op een ander tijdstip alsnog te organiseren.

Met vriendelijke groet, CNME De Groenling

Meer vogels in je tuin: 30 maart – lezing door Nico de Haan in het Scagon Theater

Nico de Haan

Stel je eens voor: je wordt wakker en je hoort de vogels in je tuin zingen. Tussen de middag zie je eerst een merel en later koolmeesjes een bad nemen.

Bij de vogelhuisjes vliegen de pimpelmezen af en aan met voedsel voor de jonkies.  ’s Avonds hoor je de mussen die een plekje voor de nacht aan het zoeken zijn. Met andere woorden: genieten van een tuin vol vogels.

Maar dat gaat niet vanzelf…

In een stenen tuin is geen vogel te bekennen. Hoe kun je je tuin vogelvriendelijk beplanten en inrichten? Wat zijn waardevolle tips?

Tijdens de lezing, georganiseerd door CNME de Groenling, zie je hoe mooi en bijzonder tuinvogels zijn en wat je kunt doen om ze in de tuin te krijgen en te houden.

Als er iemand is die je enthousiast kan maken voor vogels dan is het Nico de Haan, bekend van TV en Radio, o.a. het programma ‘Baardmannetjes’ en ‘Vroege vogels’. Nico is een goede spreker, verhalenverteller en entertainer.

Gezien de te verwachten belangstelling is vooraf reserveren verplicht. Aanmelden via de website van het Scagon Theater.

https://www.scagontheater.nl/ag-32126-7-137730/agenda/meer_vogels_in_je_tuin_-_lezing_door_vogelkenner_nico_de_haan.html

Datum: 30 maart

Aanvang: 20.00 uur –  Zaal open vanaf 19.30 uur

Entreegeld: 10 euro per persoon

Zwerfafvalproject scholen Schagen 2020

Op maandag 2 maart 2020 start het zwerfafvalproject 2020. Net als voorgaande jaren doen deze maand de basisscholen in de gemeente Schagen mee aan het zwerfafvalproject. Het project wordt georganiseerd door CNME de Groenling.

Dit jaar gaan rond de 1750 kinderen van 19 basisscholen uit de gemeente Schagen rondom school, in de aangrenzende woonwijken en natuurterreinen zwerfafval opruimen.

Met de actie laten ze zien dat het niet normaal is om kauwgom, blikjes, flesjes, papiertjes, plastic zakjes, snoepverpakking, etc. achteloos te laten vallen op straat, in de berm of plantsoen. Dat afval hoort namelijk ook in een afvalbak.

Gemeente is blij met deze actie

De wethouder Afvalzaken ,dhr Hans Heddes, geeft het startsein van de opruimactie bij obs De Zwerm in Sint Maarten op maandag 2 maart a.s.

Hij ondersteunt zo deze opruimactie en hoopt dat niet alleen de leerlingen maar ook volwassen beter met klein afval omgaan, door dit niet zomaar op straat en in de bosjes te gooien. De schoolkinderen schrikken (zo blijkt ieder jaar) van de honderden kilo’s zwerfafval die met de actie wordt opgeruimd. Door ook in de klas voorlichting te geven, komen de kinderen er achter hoelang het duurt voor zwerfafval is verteerd en wat het doet met ons milieu. Hierna gaan kinderen vaak anders om met zwerfafval.

Zwerfafval, mooi niet!

In opdracht van de Gemeente Schagen is de actie opgezet door het CNME de Groenling te Schagen. Medewerkers van dit centrum verzorgen ook de begeleiding en les op school. De gemeente voorziet de kinderen van afvalgrijpers, vuilniszakken en veiligheidshesjes. Het personeel van openbare werken zorgt ervoor dat het vuil bij de scholen wordt opgehaald. Velen helpen dus mee om de gedragsveranderingscampagne succesvol te laten verlopen.

Bibliotheek van de Groenling

 

Al lang heeft de Groenling een bibliotheek met een grote variatie aan natuur- en milieuwerken, e.d..  Al enige jaren werd er geen enkel boek meer geleend. Hoogste tijd om de bibliotheek is aan een kritische blik te onderwerpen. Dit bleek hard nodig. Gedateerde verslagen, beleidsplannen, e.d. hebben we eruit gehaald. Evenals boeken die niet meer van deze tijd zijn.  Informatie is tegenwoordig veelal beter en sneller  digitaal te vinden. Het resultaat is een veel kleinere bibliotheek. Naast standaardwerken hebben we o.a. boeken bruikbaar voor de diverse leskisten behouden en boeken, vaak met veel plaatjes voor de basisschoolleerlingen, die we gebruiken bij de lessen in De Nieuwe Nes.